Wie zijn wij

 

Gehandicapt zijn, in welke vorm dan ook, is een extra zware belasting voor het mens-zijn en het mens-worden. Men is anders dan anderen en behoort tot een andere groep.

Gewone dagelijkse handelingen kosten vaak erg veel inspanning. Het overwinnen van een handicap kan winst opleveren, dus moet de gehandicapte mens de mogelijkheid krijgen tot een gelijkwaardige ontplooiing, net als de valide mens.

 

  • Plezier

Paardrijden moet in eerste instantie een plezierige, recreatieve bezigheid zijn. Voor de gehandicapte mens is het tevens een avontuur, doordat de ontdekking van de ruimte uitgebreid wordt. Weg uit de rolstoel en/of het veilige maar vaak beperkte wereldje wordt te paard een wereld verkend die tot nu toe onbereikbaar was. Er wordt gereden door bossen, hei, zandpaden, waterplassen, heuvels, enz. enz. Eventjes weg uit de sleur van alle dag.

 

  • Sociaal contact

Tijdens het paardrijden kunnen er relaties gelegd worden met het paard, de instructeur, de fysiotherapeute, begeleiders en mederuiters. Er moet ook rekening gehouden worden met elkaar en met het paard, men moet vaak samenwerken en elkaar helpen. Zo wordt het sociaal contact bevorderd.

 

  • Therapie

Paardrijden werkt stimulerend op de algemene conditie (ademhaling, bloedcirculatie, spierkracht), het reactievermogen, doorzettingsvermogen, de concentratie en het vertrouwen (de moed). Het betekent bovendien: loskomen van een handicap, boven het niveau van je leermeester zitten terwijl anders de wereld op je rolstoel neerkijkt. Dit moet een stimulerende ervaring zijn. Door het paardrijden worden bepaalde spieren ontspannen of juist aangespannen waardoor balans- en houdingverbetering optreedt. Dit komt door het ritme en de warmte van het paard.

Tenslotte hebben veel (motorisch) gehandicapten problemen met ruimtelijke orientatie, d.w.z. dat begrippen als binnen-buiten, rechts-links, voor-achter e.d. niet goed begrepen worden. Ook dit kan (vooral door herhaling) tijdens het rijden verbeterd worden.

Bij het paardrijden met gehandicapten lopen recreatieve en therapeutische waarden door elkaar heen, daarin schuilt juist de grote waarde: Een ontspannen therapie en een therapeutische ontspanning. 

Beginnende met individuele lessen zal het via lessen in groepsverband voor sommigen mogelijk zijn om in gewone rijlessen geintegreerd te worden. Een van de voornaamste doelstellingen van het revalideren is dan bereikt: Zoveel mogelijk mee te functioneren in het normale leven.

 

De S.P.G.O.B. werkt onder de vlag van de FPG (Federatie Paardrijden Gehandicapten) Dit is de overkoepelende organisatie in Nederland en heeft tot doel de gehandicapte ruiters op verantwoorde wijze te laten paardrijden, d.w.z.: onder deskundige leiding van een gediplomeerde FPG-instructeur en extra assistente, bij een 4-sterren manege voorzien van het veiligheidscertificaat van de FNRS (Federatie Nederlandse Rijscholen). De manege waar wij rijden is de Eerste Eindhovense Pony Manege gevestigd aan de Genneperweg 144a te Eindhoven.

Van de ouders van de nieuwe leden wordt verwacht dat ze, totdat hun kind zelfstandig kan rijden, zelf het paard begeleiden. De richtlijnen voor het begeleiden van pony's zijn samengevat in een folder en kunt u opvragen bij de instructrice.

 

De volgende mogelijkheden heb je binnen de S.P.G.O.B.:

 

  • Allereerst natuurlijk de wekelijkse lessen. In de winter rijden we in de binnenmanege, waar de ruiters zoveel mogelijk zelfstandig leren zitten, sturen, aandrijven, halthouden e.d. Er wordt serieus geoefend maar er is ook ruimte voor allerlei spelletjes en een beetje theorie te paard. Kortom, een leerzame periode. 's Zomers maken we buitenritten over verschillende routes. Dit is een voornamelijk heerlijke ontspannen tijd voor de ruiters.

  • Het bestuur van de S.P.G.O.B. biedt onze leden ieder jaar in maart een concours-avond aan waar wordt gereden om vele mooie prijzen. De deelname is gratis en iedereen heeft prijs. Ook wordt er op deze avond een show gegeven.

  • Tijdens de carnaval organiseren we een speciale les waarbij iedereen verkleed te paard gaat. De meest origineel verklede ruiter/amazone ontvangt een mooie, bij het thema "carnaval" passende prijs.

  • In de maand juni of juli organiseert de stichting een ruiterdag waarvoor je je kunt opgeven. Je krijgt hiervoor tijdig bericht. Hiervoor is een eigen bijdrage verschuldigd.

  • In de maand juni of juli organiseert de stichting een fotoshoot tijdens een van de buitenritten. Iedere deelnemer ontvangt een mooie foto met hun lievelingspaard.

  • In de maand december organiseren we een spelavond waarop we in competitievorm allerlei spelletjes te paard gaan doen en waarbij leuke prijzen te winnen zijn.

  • En tenslotte ontvangt ieder lid begin januari weer een leuke paardenkrant, waarin allerlei leuke, leerzame en informatieve dingen staan omtrent de S.P.G.O.B. en paarden en pony's in het algemeen.

 

Nieuwsgierig geworden?

Surf door onze website of ga naar de contactpagina (medewerkers) voor meer informatie.

En bezoek ook eens onze facebookpagina.